Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2013 20:52 - Познайте истината и тя ще ви направи свободни!
Автор: olivie Категория: Хоби   
Прочетен: 1263 Коментари: 0 Гласове:
3



  Топящите се пари от Съпротива Автор: nikikm Категория: Политика   image 
Прочетен: 11 Коментари: 0 Гласове:  2  
 
image    

Не щеме ний богатства, не щеме ний пари, най искаме свобода, човешки правдини

Така пеели българските революционери около Освобождението, това била една от любимите им песни, превърнала се по-късно във военен марш. Текстът най-добре е изразявал техния идеализъм и саможертва!
Не са подозирали, че тази фраза само след няколко десетилетия ще добие друг смисъл, а след малко повече от век ще стане многообещаваща цел на човечеството за следващ етап на неговото развитие.

Още в началото на 20-ия век (1916 г) самоукият икономист „магьосник“ в сферата на икономиката Силвио Гезел издава труда си ”Естественият икономически ред чрез свободна земя и свободни пари”, в който прокламира идеята, че парите трябва да се върнат към първоначалното си предназначение на стока-посредник. Те не бива да остават повече извън кръговрата и преходността на всичко земно, трябва да станат „най-бързо развалящата се стока“, да не могат да се натрупват, а да губят стойността си ако не бъдат харчени. Да бъдат в непрекъснат оборот и да изчезне завинаги лихвата. Парите да станат обществени и ако някой ги „заеме“ веднага да трябва да ги използва за да не плаща такса на обществото.
Това ще доведе до един по-добър свят, смята Гезел, в който ще изчезнат редуващите се кризи.

Големите умове бързо „хващат“ гениалността на идеята.

Създаването на пари, които не могат да се трупат, ще доведе до нов вид, по-истинска собственост” казва Алберт Айнщайн.

„Гезел е създал антимарксически модел на социализма и отговорът за бъдещето трябва да се търси именно в тази посока“ казва проф. Джон Кейнс.

Случило се така, че по стечение на обстоятелствата теорията на Гезел била проверена в експеримент, отговарящ на всички изисквания на науката.

Чудото от Вьоргл.

Годината е 1932. Голямата депресия, започнала 1929 година от САЩ, вече е удавила цивилизования свят. Ужасяваща безработица и бедност. Спасение от никъде. (Между другото, нивата в световната икономика от преди кризата биват достигнати чак след Втората световна война!)
Австрия не е пощадена. Обществената атмосфера е взривоопасна, набира сила хитлеровата германска националсоциалистическа работническа партия (NSDAP). Правителството (вероятно финансовия им министър) решава, че единствен изход от кризата е икономии – да се орежат доходите на хората, да се свият държавните разходи, да се съкратят работните места  за да се постигне национална финансова стабилност (защо ли ми е познато това?!?).

По това време едно малко тиролско градче Вьоргл има наскоро избран с жребий кмет „с дълго име“ Михаел Унтергугенбергер. С жребий, защото „десните“ и „левите“ в градчето от 3000 жители били „на кантар“ и от доста време не провеждали избори, а теглели чоп. За да няма политически страсти и омраза, а да си пият спокойно заедно питието в кръчмата. Та на социалдемократа с „дългото име“ му се паднало предишната година да е кмет.
„Голям“ късмет, няма що – криза, една трета от мъжете без работа, в общинската каса 34 500 шилинга, никаква възможност за социални помощи, държавата нарежда „икономии!“.

Човекът бил с основно образование, ама имал глава.
И решава да не спестява, а да харчи! Като приложи идеята на Гезел, която прочел в някакво списание.

В градчето се започва интензивна работа по общински обекти – мост, поправки на улиците, канализация и даже туристически пътеки и ски шанца. Хората имат работа, получават си парите и всичко живва.
Но!…парите, които получават не са “истински”, а общински, трябва да се изхарчат до месец, иначе се обезценяват с 10% чрез купуване на специална марка. Няма спестяване, има оборот! В края на месеца всеки гледал да похарчи останалите му пари. Даже данъци плащали в аванс! Нещо като играта „Черен Петър“, всеки гледал да се отърве от Черния Петър.

image

И въртележката се завърта – отпечатаните общо 32000 шилинга, гарантирани с общински пари в местната банка, за по-малко от година се завъртат в оборот 463 пъти и създават стоки и услуги на обща стойност 14 860 000 австрийски шилинга! Безработицата рязко се намалява, икономиката е в невероятен възход.

Кметът става световна сензация. Валят писма с искане да стане финансов министър на Австрия. От експеримента се интересуват в Европа и САЩ, френският министър-председател прави посещение, кметовете на 170 австрийски града се срещат с необразования кмет с намерение да въведат системата. Шега ли е – с някакви жълти хартийки да ликвидираш най-страшната криза! Но…
… Националната банка на Австрия се противопоставя! В началото на 1933 Унтергугенбергер обжалва държавното решение за спиране на експеримента, като вече подозира, че “умните глави ще ми забранят да продължа”. На 18-ти ноември 1933 Конституционния съд на Австрия решава: парите за бедни във Вьоргл нарушават Конституцията.

На чудото е сложен край.
………………………………………………………………………………..
Зная, че не ви казвам нищо ново с това писание. Има достатъчно публикациис подробности за „чудото“ в медиите и нета през последните години.

Пиша, защото се оказа, че забраненото не е забравено. Хората, за които е направено, помнят! И не само помнят, ами вземат работата в свои ръце. „По-добре от революция“, както е казал някога кметът с дългото име.

Днес вече в Германия действат 24 вида свободни пари, най-известна е валутата химгауер, създадена под формата на училищен проект за 10-и клас в региона Химгау. Тя има отрицателни лихвени равнища и започва да губи стойност – 2 % на всеки три месеца. В обръщение са 540 000 банкноти химгауер.

Още през 1934 г. в Швейцария, под влиянието успеха на Вьоргл, се появява кръгът WIR – система за размяна между дребни предприемачи. Започнала с 16 търговци днес в нея участват над 60 хиляди предприятия с оборот от няколко милиарда франка. Не се влияе от кризи! Придобила е статут на банка и днес Швейцария е единствената страна в света, която има две официални валути.

Гърция – По неофициални данни в местните общности в страната към момента оперират над десет алтернативни търговски мрежи и непрекъснато се появяват нови. И всичко това, без участието на официалната валута – еврото. Една от тях успя да привлече значително международно внимание. Нарича се „ТЕМ“ – „Алтернативна местна единица“. Хора от най-различни професии са част от тази алтернативна мрежа.

В САЩ съществуват няколко алтернативни парични единици. Интересен като философия е проектът „Венера“ действащ в изследователски център във Флорида.
……………………………………………………………………………………
Мисля, че човечеството няма алтернатива.
Или парите ще станат бързо разваляща се стока, или светът, който виждаме около нас, ще изчезне изцяло в небитието.
Лихварите да станат безработни, а безработните работни – на първо време там е спасението!

Човечеството търси нов път.

Ние също.

И е добре да не забравяме какво са ни подсказали нашите предци:

___________________________________________________
Под черта:
Всеки нормален човек, всяка уважаваща се фирма търси дефекта и го оправя щом някаква машина ту работи перфектно, ту се скапва.
Всички кризи започват от САЩ и скапват целия свят. Недоумявам: защо досега не е намерен и премахнат дефектът на американския капитализъм?!?"
nikikm
Защото някои хора ще им се наложи да работят истинска работа. Просто не мога да изчисля вариантите на съчетание на горното с ББД /безусловният базов доход/, ако вместо ДДС и акцизи се заложат приоритети. Поздрави!
olivie



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olivie
Категория: Хоби
Прочетен: 848071
Постинги: 383
Коментари: 615
Гласове: 1665
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930