Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2014 10:47 - ВОДА ГАЗИ, ЖАДЕН ХОДИ: ЩО Е ТО? РЕЖИМ НА ТОКА ПРИ ИЗЛИШЪК НА МОЩНОСТИ
Автор: olivie Категория: Хоби   
Прочетен: 1177 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Нооо, да почнем по – отдалеч приказката. Имало едно време една социалистическа държава, дето робувала на вождовия/Ленинов Закон, че диктатурата на пролетариата е = на съветска власт+електрификация на цялата страна. Не че и тогава не е имало режим на тока, защото се изнасяше за жълти центове, които да пълнят корекомите на диктатурстващите, ама народа не мърмореше, защото и за него излизаше евтино електриката. Дааа, ама дошла 1989г /за България де/ Да живее свободата без диктатура и съветска власт. Левът се срина, но стана конвертируем, закачен за еврото, чрез марката. Преди се учеше, че за да има стабилна енергийна система, е необходимо на всеки 4 години да се изгражда по 1 ТЕЦ. Колко мъдро, нали. По една Марица на 4 години, по причина, че един ТЕЦ започва да се амортизира и да работи не на 100% от проектната си мощност след 4-та година. И като имате обвързващ договор за 25 години например, лесно може да се изчисли, че една Марица дори да иска няма как да произведе електоренергията по сключения договор. И тук вече е далаверата: как да направим така, че централата да получи договорените пари за еленергия, която и да иска, не може да произведе, без да се усетят миньорите, че плащанията към тях все повече намаляват. Аха, сега ще вкараме в уравнението екологията, ще увеличим ВЕИ свръх нуждите и ще се оправдаем, че тецовете нямат бъдеще, ако искаме чиста природа. Между другото ще пуснем и 1-2 нови АЕЦ-проекта, уж за баланс на цените и ще създадем един сбъркан орган за регулация на цените, единствената функция на който да бъде манипулацията на цените и консуматорите. Тъй, ма от Европата искали пазарно определени цени. Нищо по – лесно – разделяме НЕК на производствена и разпределителна част и продаваме последната. Да, ама не – сбърканите мозъци го разбират „да продадем печелившата част под масата, а да оставим загубите за стадото” И трябва да има един силно зависим регулатор ДКЕВР да определя императивно на едни цени, за които и германските централи биха им завидели.

         Айде сега сериозно. Разбра се, че нов АЕЦ не само не ни е необходим, но и нямаме пари да си го позволим. Ако имаше поне един математик в ДКЕВР, той щеше да Ви каже, че цената на тока трябва да бъде равна на цената на произведен мегават/час от Мариците /тъй като те имат дългосрочен договор/, нооо, колкото могат да произведат…. Останалата част от енергопотреблението следва да бъде микс от произведеното от АЕЦ и ВЕИ, като първата работи на максимална мощност /или минимална, ако няма износ/, а от останалите участници в пазара, се пазари толкова, колкото средно аритметичното от произведената от АЕЦ-а ел енергия и тази от ВЕИ и равна на цената на тока от Мариците. Оттук нататък сметката може да продължи по два начина: 1. Ако има износ, то с цената му се покрива част от цената на ВЕИ-тата и 2. Ако няма износ ВЕИ-тата…. И ква стана тя? Излиза, че при така структурираната енергетика се стимулира потреблението, за да работи системата. А тогава за каква енергийна ефективност говорим, моля? Особено пък при навлизане на новите  енергийно-пестящи технологии. Който иска може да облича истината в конспиративни одежди, който иска в мафиотски, но не и в математически, които да докажат колко е сбъркано всичко.

        Принципът трябва да бъде: Като има вятър, работят ветропарковете, като има слънце – фотоволтаиците, като няма и двете и при пикови натоварвания ВЕЦ-овете, АЕЦ и ТЕЦ/вкл. за биомаса/ – постоянно. Моето предложение е ДКЕВР да бъде заменен от компютърен софтуер, управляващ НЕК. Тогава ще отхвръкнем на светлинни години напред, защото такъв един мъртъв работодател няма нужда от свръхпечалба за да работи.




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olivie
Категория: Хоби
Прочетен: 847283
Постинги: 383
Коментари: 615
Гласове: 1665
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930