Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2017 16:33 - Защо признателността към лекарите в днешно време става все по – рядко явление?
Автор: olivie Категория: Хоби   
Прочетен: 1906 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 04.04.2017 08:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПРЕДИЗВИКАН ПОСТ-ОТГОВОР ОТ СЧЕТОВОДИТЕЛ, ПО СЛУЧАЙНОСТ БИЛ ДИРЕКТОР(ДАЛИ?) НА БАНКА 
Малко история: По комунистическо за да се преодолее недостигът на лекари (а и да бъдат поставени „на ясла” по принципа на резултативно-остатъчната величина като заплата), тая буржоазна прослойка трябваше да бъде обезличена и натикана в калта. Как? По два начина – 1. Така нареченият курсус магнус (избълване на огромно количество кадри с медицинско образование и недотам добра подготовка) и 2. Въвеждането на т.н. рабфак (работнически факултет) – интелигенти от средите на пролетариата, на които имаше запазена „квота” по времето когато за 1 студентско място кандидатстваха по 20-30човека. 3. Разкриха се филиали на медицинския университет и броя на завършилите рязко се увеличи. Всеки мислещ човек вижда, че като се разпределят средствата за заплати, размерът им ще падне. Положениет се крепеше най – вече идеологически на максимата, че „Лекарят трябва да има комунистически морал и социалистическо битие” Дори Хипократовата клетва бе идеологизирана и сегашният й вариант навява само спомени от комунизъма и няма нищо общо с истинската. Всеки може да направи проучване каква е била тя в началото, а не да я тълкува както му е удобно спрямо неговата камбанария. Истината е, че и лекарят е човек като всички други – и той има нужда от сън, от храна, от почивка, от време със семейството си. Апропо знате ли, че в Испания, ако нарушите почивката на лекар по време на „хасиендата” и той има в себе си оръжие, има право да ви застреля? Е, как такава една страна, която няма ВЪОБЩЕ спешна помощ направи проект и го разви в България? (имам предвид програма ФАР и спешните центрове) Малко прилича на поговорката „гладна кокошка просо сънува”. Знаете ли че в Испания ако скъсате менискус например ще се влачите като куче от 3 до 5 месеца по веригата, докато опрете до операция? Тогава защо се сърдите на Москов, че искаше да направи спешен и планов пакет заболявания? Само дето не виждам как ще стане това у нас, без да изпотрепете докторите, преди да разберете, че е трябвало първо да изтрепете политиците, защото пак ще си ходите със скъсания менискус, след като си го изкарате на докторите. Просто си отговорете на въпроса защо нашите лекари, въпреки, че според вас нищо не разбират, учили са по руските правила „Скорая помочь” без проблеми намират реализация в западна Европа, където им плащат колкото на техните колеги от съответната страна, а нашите икономисти си намират работа само като общи работници. Поне със сигурност знаем, че баланс на банка може да завери и счетоводител, завършил СУ. 




Гласувай:
2



1. olivie - Питате каква реформа е необходима?
03.04.2017 19:51
На първо време само 1 Закон: Закон за правата и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на пациентите. Лекарите ги задължават стандартите и етичната колегия в Лекарския съюз. А да не забравяме и ДЕОНТОЛОГИЯТА, която не е отменена, въпреки че малко колеги са чували дори за нея (докато не им дойде яйцето до дупцето).
цитирай
2. apostapostoloff - Когато се разболееш в България,
04.04.2017 06:23
те лекуват. И то много успешно. Говоря от личен опит.

Българското здравоопазване е на много високо ниво. Точка. Толкоз. Всичко останало е празно бръщолевене. Разбираш ли ми тонкио намек?
цитирай
3. olivie - На второ време
04.04.2017 08:46
Одържавяване на здравеопазването и въвеждане на английския модел, който е най-близо до това което беше и край с двойните стандарти - "пари нема действай". (Политиците да правят платено здравеопазване, а отговорни за това да са лекарите, че не искат да плащат от прокъсания си джоб консумативите на лечението на неосигурените. Да си изливат яда от това върху спешните екипи, още преди да са ги обслужили, а не върху политиците, създали тоя качамак.)
цитирай
4. olivie - На трето време, успоредно с второто
04.04.2017 08:48
частните болници да поемат втория стълб на здравеопазването, чрез здравни (европейски) застраховки, така както беше в началото на реформата
цитирай
5. olivie - На четвърто време, успоредно с първото
04.04.2017 08:51
и по френски модел, разходите за здравеопазване да се извадят от Закона за държавния бюджет и отчитат като сбор от направените такива в държавните и частните лечебни заведения към края на февруари на следващата година, като след това бъдат отнесени като процент към Държавния бюджет за изтеклата година.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olivie
Категория: Хоби
Прочетен: 847367
Постинги: 383
Коментари: 615
Гласове: 1665
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930