Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2019 11:20 - Ето Ви тема за обществено обсъждане - от интернет:
Автор: olivie Категория: Хоби   
Прочетен: 834 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 16.07.2019 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     България няма нужда от нов модел на здраеопазване, нито от 2-и стълб на финансиране на сегашната каца без дъно. Нужно е само да се въстановят контролните механизми за противодействие на декапитализацията на здравната каса, а именно: Да се премахнат всички популистки направени промени в здравеопазването –
     1. Да се възстанови 4%-я изискуем резерв на касата по първоначалния Закон за здравното осигуряване
     2. Да се премахне финансирането на частните лечебни заведения с фалшивото оправдание, че така се възстановява равнопоставеността на всички лечебни заведения с възстановяване на финансирането на тези заведения в които държавата има собственост директно от МЗ, а не чрез Здравната каса.(притежаваш собственост, поддържаш си я и не си длъжен да поддържаш чужд персонал и матариално-техническа база – Равнопоставеност само пред касата!)
      3. Да се премахнат управляващите „бордове” в държавните лечебни завадения.        4. Да се възстанови събирането на здравни вноски за децата от един от родителите по избор.
      5.  Да се възстанови таксата за посещение на лекарски кабинет като процент от минималната за страната заплата (сега трябва да бъде 5.60лв)
      6. Да се премахне освобождаването от такса на всички като се използва компенсирането на всички засегнати по официалните начини.  
      7. Да се премахне осакатяващата забрана лечебните заведения хем да са търговски дружества, хем да им е забранена регистрация по Закона за ДДС (в случая частните лечебни заведения са по- ощетени).  Ежегодно НЗОК да решава заедно с Лекарския съюз има ли възможност въд основа на натрупания резерв да се увеличи цената или броя на клиничните пътеки. Винаги съм казвал, че закона за държавния бюджет убива Закона за здравното осигуряване.

А ако искате цялостен ремонт на зравеопазната система – закрийте касата (не да правите 2-и стълб лапачи) и копирайте английската здрава ситема – с лични лекари-фондодържатели, контролиращи здравен фонд, от икономията от който получават % премия!




Гласувай:
5



1. morskipesni - Няма рИформЪ!
16.07.2019 11:35
Вижте с'я, тя цялата тая работица с "рИформитИ"е ТЪНКО ОБМИСЛЕНА, за да си остане всичко, както е сега.


В немско , дето съм от 2007 г. много каси и фондове раздават картички с чип. Изненада-и парите ти вътре, можеш да разполагаш с тях! Лекарят (избран от теб!) чекира картата по време на прегледа и МИГНОВЕНО получава парите си. О, какъв ужас- двете страни са доволни и ДЪРЖАВАТА не може да се намесва, да контролира, да пресира, да рекетира, да лимитира, да ползва тези пари ЗА ДРУГО! Така че, ЗАБРАВЕТЕ ЗА РИФОРМЪ. Тези изпечени крадци НЕ МОГАТ ДА ПУСНАТ ТАКА ЛЕСНО КОКАЛА! Освен С МНОГО, МНОГО КЮТЕК И БОЙ- хубаво, АМА КОЙ?
цитирай
2. olivie - Прав сте
17.07.2019 12:06
Най - големият идиотизъм у нас принципа на взаимното подпомагане - както в здрвантото, така и в пенсионното осигуряване. И в двете направления съществуват наследствени паразитни фамилии, които разпределят чужди средства, след като преди това максимално са се облагодетелствали. Примери - програма "ФАР" за ЦСМП-тата, която нарочно се остави "без глава, за да може да започне отново с изграждането на Спешни филиали към болниците, които им бяха върнати от ФАР, ама сега ще се изграждат пак. Цялата риформъ се спря до приватизация, която беше предвидена (нали държавата била лош стопанин и т.н.) До колкото знам единствената приватизирана поликлиника е тази в Нова Загора:):):) А казвам, че сме най - близо до английската система, защото там здравеопазването е държавно и то приблизително същото, което организиционно поне имахме при соца и и то беше най - лесно за трансформиране. Но... лапачите решиха другооо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olivie
Категория: Хоби
Прочетен: 847138
Постинги: 383
Коментари: 615
Гласове: 1665
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930