Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2018 12:04 - „…И се научиха на техните дела“
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2772 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Толкова хубава и хуманна Конвенция, пък толкова прост народ – такава е тезата на управляващите и на медиите. Защото нашите медии са свободни, ако не ви е направило впечатление. И никога не промиват мозъци с опорните точки на управляващите (които и да са те, когато и да е това). Никога! Е, има си и някои изключения, ама те са като капка в морето на свободното слово.

И както беше някога (в онова някога, което вече влезе в учебниците), искаме или не, ама ще я приемат тази така наречена Истанбулска конвенция. И да не си помислите, че с нея ще се отвори вратата на едни нови тълкувания на тема пол. Нищо такова няма! За наше добро ще я приемат. После ще сме им благодарни – хем за председателството, хем за светлото бъдеще, което очаква българските жени, мъже… и други.

Най-напред се оказа, че не можем да четем. Тоест, не сме чели хубавия текст, защитаващ жените. (Ето линк, за да се поправим.) После се оказа, че който е чел, не е разбрал, щото чел на български, а не в оригинал. Който пък чел на английски – не е добре с английския или си е помислил кофти неща покрай една дума с много значения, защото не е чел някакви обяснения към Конвенцията. Който пък е чел и тоя документ – да си гледа работата, той е прост и идеологически неподготвен, най-много да му спрат Фейсбука за известно време, щото и там в оригинал открил неща, дето не е трябвало да ги открива…

После един умник ни обясни, че тая Конвенция по същество е християнска и дори цитира апостол Павел в своя подкрепа. Настави ни още, че само старостилците не могат да разберат документа. Не че старостилците имат нещо общо… Просто е важно да нарочиш някого за плашило, така че да отклониш читателя от нормалната мисловна посока: „Ти старостилец ли си? Не? Значи, приемай Конвенцията.“ Какво да се прави, дори и на големите умници понякога им се налага да ползват елементарни методи за манипулация.

imageИ всичко си вървеше добре, докато не почнаха издънките. Най-напред сайтът „Гласове“ пусна информация, че вицепремиерът Каракачанов е спрял опит за приемане в МС тихомълком на документ, който ще въведе джендър обучение в детските градини. Ще го напиша бавно и с големи букви, за да го осмислите напълно (взаимствам метода от един приятел) – ДЖЕНДЪР ОБУЧЕНИЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ! Сайтът твърди, че разполага с документи и е imageпуснал снимки с извадки от тях. Виж тук. Разбира се, за свободните български медии това се оказа безкрайно неинтересно и нескандално. Може би защото всички знаят, че през задната врата на детските градини и училищата подобно обучение вече се извършва години наред. Виж тук. За пръв път обаче се прави опит това да стане легална политика на държавата. Нищо, че са се пробвали това да бъде гласувано в МС незабелязано.

imageДа допуснем, че сайтът „Гласове“ е нещо в грешка. Но в МОН се престараха. Сайтът на РУО София-град взе че публикува нареждане, което им е спуснато от Министерството за участие в юбилейното издание на конкурс за звание „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“, изпълняван от фондация „Джендър образование, imageизследвания и технологии“. Информацията постоя известно време на сайта на РУО, после явно някой се усети, че може да добие повече публичност от нужното и текстът беше свален. Гугъл обаче помни. Пък и има разумни хора, които са успели да снимат публикацията. Прилагам снимките.

Само мимоходом ще спомена някои въпроси, които ми идват в главата: Защо Конвенцията е толкова важна, та чак премиерът ще се кълне пред Европарламента в Страсбург, как ще направи всичко възможно, за да бъде приета в България? Нима ние сме някакво пещерно общество, което няма никакви механизми за защита на жените си от насилие? Или в традицията ни е да режем гениталиите на жените си, а съдебната ни система изобщо не преследва насилниците? Защо всичко трябва да е толкова потайно? Тайни документи за джендър обучение с някакви тайни обществени обсъждания, за които никой не знае? Тайни конкурси, които МОН не публикува на собствената си страница, а разпраща като писма до регионалните инспекторати, които после ги свалят от сайтовете си? Самата конвенция е била обсъждана тайно, ама като се разду сега скандално, пак ще я обсъждаме? Защо само във Фейсбук се питаме за тия неща? Къде са свободните медии?

Накрая управляващите решиха да се преведе Конвенцията отново, а последната информация е, че патриотите са се попишманчили и можело да си променят мнението и да подкрепят документа в новия му превод, където думата джендър ще ни е поднесена още по-дълбоко и смислено, а не като „социален пол“.

Прощавайте за дългото предисловие, но трябваше да синтезирам информацията, за да станат ясни въпросите, които искам да задам. Аз не съм юрист, а свещеник. И питам като такъв (е, и като гласоподавател, но това е друга тема). Надявам се, че имам право в държавата, председателстваща в момента ЕС, да говоря за това, в което вярвам, без да бъда смятан за талибан, защото ще приема подобни обвинения за дискриминационни спрямо мен лично и религията ми!

И така. Имало ли е опит за въвеждане на джендър обучение в детските градини? И изобщо до каква степен ще проникне джендър идеологията в страната ни, вследствие на приемането на Истанбулската конвенция? Както и да се преведе тази дума, всички сме наясно какво може да произтече от нея…

Въпреки, че само питам, засега, нека не се преструваме, че джендър обучението в детските градини е нещо извънземно, което в ЕС не съществува. Напротив. Съществува. Ето една imageмного актуална в момента във Фейсбук германска брошура, която добре илюстрира проблема там. Консервативно издание е извадило като акценти неприемливите практики в правителствен доклад за здравна просвета: „0-4 години – детска мастурбация; 4-6 години – самозадоволяване, хомосексуалност; 6-9 години – полов акт, предпазване от забременяване, плътска наслада; 9-12 години – социално-полова ориентация (джендър); 12-15 години – всичко по темата „секс“.“

Само питам: Това ли да очакваме и в България? И това ли всъщност е джендър обучение в детските градини? И не е ли мерзко изобщо да има помисъл за сексуално ограмотяване на 3-4 годишни деца? Ако на някого такова нещо му е хрумнало, макар и като експеримент, да знае, че е срамно! Да знае, че моментално трябва да напусне управленското място, на което се намира и горещо да се разкае. Казвам това, защото и властимащите трябва да знаят, че над тях има Един Всемогъщ Владетел, Който вижда човешките дела и за Когото е писано: „Той укротява духа на князете. Той е страшен за земните царе.“ (Пс 75:13). И още: „Страшно е да попадне човек в ръцете на Живия Бог.“ (Евр 10:31). Нещо повече. Сам Бог, чрез устата на Псалмопевеца, ни показва колко тежки са последствията от управление в грях, като казва: „Навред ходят нечестивци, когато нищожните измежду синовете човешки се издигат.“ (Пс 11:9). Това ли се случва с нас сега?

imageИзвестно е, че българинът повече от всичко обича децата си. Аз нямам деца по плът. Имам духовни чеда, на които, според много скромните си възможности, помагам да живеят евангелски. Но с въпросите си искам да създам „добро безпокойство“, както би казал свети Паисий Светогорец. И тъй: Колко българинът обича децата си? Повече ли от шестмесечното европедседателство? Повече ли от политическата коректност? Повече ли от любимия партиен лидер? Повече ли от журналистическото място? Повече ли от парите, която някоя фондация би могла да му осигури? Повече ли от имиджа си на съвременен човек? Повече ли от рахатлъка си? Можем просто да цъкаме във Фейсбук разни хапливи коментарчета или да сменяме каналите на телевизора и да чакаме да видим какво ще стане, как успешно ще се евроинтегрираме…

Псалтирът разказва за евреите такава история: „…Но се смесиха с езичниците и се научиха на техните дела; служиха на техните истукани, които бяха примка за тях, и принасяха синовете си и дъщерите си жертва на бесовете… Оскверниха се с делата си, блудстваха с постъпките си. И разпали се гневът на Господа против Неговия народ, погнуси се Той от своето наследие.“ (Пс 105:35-37, 39-40). Много силни думи: „погнуси се Той от своето наследие“. Напомнят на онзи момент преди потопа, когато е казано, че Господ като видял човешкия разврат, се „разкаял“, задето създал човеците (Бит 6:57).

Срамувам се, че трябва да обяснявам толкова елементарни неща, защото аз, за разлика от управляващите, не смятам хората за глупави. Но ако някой мисли да въвежда в грях децата още в детските градини, заради някакви си политически идеи, нека знае, че няма нищо общо с Господа, а е идолопоклонник и неговият идол е евроинтеграцията. И пред този идол той, също като древните евреи, се готви да принесе в жертва своите деца и заедно с това да погнуси Господа. Същият Господ, Който казва: „…А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда.“ (Мат. 18:6-7).

imageТолкова години Светият Синод се бори да въведе Вероучение в училищата, но държавата се прави, че тези настоявания не съществуват. Всъщност, не е държавата, защото тя не е личност. Правят го управниците от всички партии и коалиции, които са били на власт в тази страна досега. Те явно се срамуват от думите на Псалмопевеца, който казва: „Дойдете, деца, послушайте ме: на страх Господен ще ви науча.“ (Пс 33:12), защото „Страхът Господен е чист…“ (Пс 18:10). И понеже „намразиха знанието и не избраха за себе си страха Господен“ (Прит. Сол 1:29), та затова нечистотата на Содом и Гомор чука на вратите на самите детски градини.

Понякога се страхувам, че ние и управниците ни, ние и глашатаите им, имаме различни нравствени критерии и трябва много да се борим да запазим своите. Защото пророк Исаия предупреждава: „Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина.“ (Ис 5:20).

imageА сега и няколко урока за невцърковени политици. Църквата Божия се състои не само от нас, повярвалите тук, но и от светиите, от ангелите и от Самия Господ. Те не са част от друга Църква, а са в същата Църква. Нали не си мислите, че Господ и светиите ще си затворят очите пред най-различни безобразия, само защото сте отпуснали някой лев (от бюджета или от партийната каса), за да им ремонтирате храма? Нали не мислите, че Бог е някой корумпиран чиновник, който може да бъде подкупен с по-тлъста сума? И не продава места в Царството Божие. Нито пък на вратите на Рая има правителствен ВИП. Там, насред Рая, са: св. Иоан Кръстител, изобличил цар Ирод, задето нарушил закона и взел жената на брата си, затова бил обезглавен; св. Иоан Златоуст, който не се уплашил да говори за порочния живот на императрицата Евдоксия, бил пратен в изгнание заради това, където и починал; св. Филип Московски, отказал благословение на самия цар Иван Грозни, заради жестокото му управление и също жестоко убит заради това. И още неизброимо количество светии, които не са угаждали на този свят. Тези ли хора ще замълчат?

И накрая да кажа и за насилието над жени и деца. Защото се чуват гласове, че едва ли не искаме да им сложим бурки и да ги смиламе безнаказано вкъщи от бой. Никога и никъде жената не е била поставена на по-високо място, както в Християнството. Жената е най-прекрасна и най-обичана в Църквата. Достатъчно е само да посоча образа на Света Богородица, Която е „облажавана от всички родове“ (Лука 1:48). Томове има изписани за достойнствата на жените-светици. Както и думите на апостол Павел, че мъжът трябва да обича жена си, както обича себе си (Еф 5:28). Защо тогава вместо Конвенции, правителството не рекламира светото Евангелие и апостолските послания? Може би защото образът на жената в тях не съвпада със съвременния феминистичен възглед? На този възглед не е удобна жена, която е скромна, свенлива, целомъдрена и покорна на мъжа си. Вместо с imageдобродетели, той ни натрапва накичената с гримове, парцалки и екстеншъни жена. Или такава, която се гнуси от всичко патриархално. Това дори се приема за естествено. Целомъдрената жена днес е повод за присмех. Но това сякаш не е достатъчно на алчния свят. Той иска да направи така и с децата. Иска да превърне човека от богоподобен в бесоподобен. Точно тази Конвенция, както ще защити някои жени от насилие, така ще развърже ръцете на други да се почувстват дискриминирани дори от думите на Свещеното Писание и от учението на Църквата. А след това ще трябва да се пише Конвенция за защита на християните от насилие. Но такава, разбира се, няма да има… Всички нормални християни ще бъдат сочени с пръст като фанатици, а вместо апостолското Християнство ще има друго – джендър християнство. Вече се явяват и първите му пророци…

Засега всичко, което пиша, е само в сферата на въпросите и предположенията. Но съм наясно, че всяко нещо си има начало, среда и край. И последните времена все някога ще настъпят. Не зная дали живеем в тях или не. Но знам, че всеки от нас един ден ще отговаря пред Бога за това, което е направил. И на чия страна е застанал. И дали си е замълчал, когато е можел да говори. Дали е останал вкъщи, когато е трябвало да излезе навън. Дали се е поклонил на идолите на своето време или на Господа. Както добре е казал свети Илия – не може да се куца на две колена (3 Цар 18:21).
автор7Отец Владимир Дойчев
линк към публикацията: http://outsideri.org/archives/2747




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pompadurpredator - Помпата е моя.
18.01.2018 13:39
Помпата е моя.
цитирай
2. lubovakoniamash - Помпата е моя. Ми благодаря за по...
18.01.2018 15:46
анонимен написа:
Помпата е моя.

Ми благодаря за помпата!
поздрав,
Дора
цитирай
3. martenitca - За Истамбулската конвенция
19.01.2018 00:25
Тази конвенция трябва да се приеме колкото е възможно по-бързо. Иначе хората могат да се досетят: (1) - Щом едно сравнително рядко явление като хомосексуализма, може да се превърне в тенденция, заразила всички страни, сигурно има ПРИЧИНИ. (2). Могат да се досетят и какви са причините - ХОРМОНИТЕ, които приемат животните, отглеждани за месо. Това се предимно женски хормони. (3). Тогава ще се досетят, че причините за натиска за бързото приемане на конвенцията са БИЗНЕС-ИНТЕРЕСИ. Животните наддават толкова бързо, че костите им не издържат теглото. Чупят се и част от тях измират, стъпкани от останалите. (4). Хората трябва да си мислят, че явлението "трети пол" си е нормаално, природно явление. Иначе ще се досетят, че има ВИНОВНИ.
цитирай
4. ivoki - Няма беседа/проповед на отец До...
19.01.2018 14:09
Няма беседа/проповед на отец Дойчев, която да не е много стойностна !
Поклон !
цитирай
5. lubovakoniamash - Благодаря Иво..
21.01.2018 12:13
ivoki написа:
Няма беседа/проповед на отец Дойчев, която да не е много стойностна !
Поклон !

Благодаря ти Иво , така е стойностни, са всички думи на отец Владимир Дочев. Харесвам неговия изказ и мъдрост.
поздрави,
Дора
цитирай
6. lubovakoniamash - Благодаря за коментара ти Валерия!
21.01.2018 12:16
martenitca написа:
Тази конвенция трябва да се приеме колкото е възможно по-бързо. Иначе хората могат да се досетят: (1) - Щом едно сравнително рядко явление като хомосексуализма, може да се превърне в тенденция, заразила всички страни, сигурно има ПРИЧИНИ. (2). Могат да се досетят и какви са причините - ХОРМОНИТЕ, които приемат животните, отглеждани за месо. Това се предимно женски хормони. (3). Тогава ще се досетят, че причините за натиска за бързото приемане на конвенцията са БИЗНЕС-ИНТЕРЕСИ. Животните наддават толкова бързо, че костите им не издържат теглото. Чупят се и част от тях измират, стъпкани от останалите. (4). Хората трябва да си мислят, че явлението "трети пол" си е нормаално, природно явление. Иначе ще се досетят, че има ВИНОВНИ.

Благодаря за коментара ти Валерия!
поздрави,
Дора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 654417
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031