Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 10:49 - Защо здравеопазването ни е болно – анализ на неназованото.
Автор: olivie Категория: Хоби   
Прочетен: 1401 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Болестта на родното ни здравеопазване не е в търговските дружества, а в непоследователно провежданите политики в сектора.

       Да започнем от спешната помощ. Някой спомня ли се вече, че центровете за спешна помощ заместиха ОБНМП по руски образец и се изградиха по испанската програма ФАР? Парите обаче стигнаха както винаги само за оборудване и линейки и не стигнаха да се формира „шапката”. Опит беше направен едва с министерството на Емел Етем и тел.112. Всички знаем, колко продължи това. Принципът на ситуиране на Центровете за спешна помощ беше 1 реанимобил на 100-150 000 жители. За град като София това означава около 10бр. Как са я загъзили софиянци, че на смяна дежурят общо 11 линейки /реанимобили+санитарни автомобили за І-а помощ/, последните от които не са оборудвани с дефибрилатори и набори за реанимация можем само да обобщим само с едно „мъдро” изказване на една корифейка, по – точно казано кукуфейка в присъствието на другия кукуфей от правителството на Костов, Иван Нейков по Нова тв. „Заплатите в здравеопазването /и другите разходи/, не са цена за положения труд, а резултативно-остатъчна величина /РОВ/. Постепенно за изтеклите 20 години всяко правителство само ограничава разходите за спешна помощ, без да повишава РОВ-а, дори с цената на орязване на функции, които няма кое звено да поеме.

Разчетите включваха линейка за трупове, транспорт на хемодиализно болни, издръжкана Спешно приемно отделение /СПО/ По този начин републиканския бюджет прехвърли изброените тежести на общинските бюджети, с изключение на СПО /в 50%, тъй като останалите се финансират пак от бюджета/ Любопитство буди обаче факта, че по европейски критерии София би трябвало да разполага с 60 линейки и то забележете С РЕАНИМАЦИОННО ОБОРУДВАНЕ И ЕКИПИ. И какво излиза – че всичко е опоскано максимално още при сътворението му, а всеки след това си е мислел, че има още какво да „оптимизира” /разбирай пренасочи, открадне/. Така че не е прав Д-р Гелев, че заплатите в София трябва да бъдат по – големи, защото работата била повече. Напротив – РАБОТАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ, ЗА ДА Е КАЧЕСТВЕНА И В СРОК. Естествено и РОВ да се повиши поне двойно. Докато обаче правителствата използват икономически техники от соца, за тях РОВ ще означава само ЯМА в бюджета, която няма напълване. Стига се и до наглото обвинение от бивши шефове на здравната комисия в парламента /Д-р Дариткова/ към обявилите колективна оставка лекари от ЦСМП София в защита на директора си и на собственото си дередже за политическа манипулация и дестабилизация на държавата. Знаете че в Гърция държавните служители се скъсаха да стачкуват и никой не ги обвини в дестабилизация на държавността. По времето на  Д-р /срам ме е да я нарека колега/ Дариткова БДЖ беше доведено до фалит и никой не се обезпокои за срив на държавата /по кодекс стачките са забранени в полиция, армия, БДЖ и спешна помощ/ При положение, че Дянкофф пренасочи парите за изграждане на ограда по границата с Турция, РАЗГРАДЕНИЯ ДВОР , който сме не било опасност за дестабилизация на държавата същата марионетка да твърди, че лекарите са виновни за състоянието на  нещата в Спешната помощ е нечувана НАГЛОСТ. Щом и генерал Тонев не можа да роди Пироговчета без пари, време е да си кажем нещата с истинските им имена:

ПРЕСТАНЕТЕ ДА БУТАТЕ ТАМ, КЪДЕТО НЕ РАЗБИРАТЕ.

НЕ САМО В СПЕШНОТО, А ЦЯЛАТА СТРАНА Е НА ГРАНИЦАТА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО. ПРОУМЕЙТЕ, ЧЕ НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ КРАДЕ!!!

 

 

Следва анализ на Специализираната извънболнична и болнична помощ.




Гласувай:
5



1. minevv - da
31.05.2014 11:11
НЕ САМО В СПЕШНОТО, А ЦЯЛАТА СТРАНА Е НА ГРАНИЦАТА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО. ПРОУМЕЙТЕ, ЧЕ НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ КРАДЕ!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olivie
Категория: Хоби
Прочетен: 847579
Постинги: 383
Коментари: 615
Гласове: 1665
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930