Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2018 10:55 - QUO VADIS DOMINE (къде отиваш МОЖЕ БИ?) Или за т.н. „здравна стратегия”???
Автор: olivie Категория: Хоби   
Прочетен: 1305 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Както винаги в центъра стои въпросът за здравето на нацията? (Под здраве на нацията се крие: Как да натрупаме повече пари за да има какво да разпределяме и да си гушим заплатките?) Вече дадох веднъж идея, че това е въпрос на втория стълб но той най – малко може да се състои от някакви измислени 12 лв. на калпак. Защо ли? Ами защото дори ако днес сме ги изчислили правилно, то утре те задължително няма да стигат (с една дума отсъствие на каквато и да било стратегия, въпреки гръмкото заглавие, камо ли „здраве на нацията”) Като предложих втория стълб да бъде задължителното здравно застраховане въобще на съм предполагам до какви девиации (отклонения) от нормалната логика на нещата ще доведе. И на сън несъм сънувал, че ще почне някакво дискриминационно делене на хората по пол, възраст, професия и т.н – де факто излиза, че държавата в лицето на здравния министър, макар, че е финансист (а може би точно заради това) ще започне да върши дейността на застрахователя – да определя индивидуалните вноски, за които да са застрахова всеки, вместо да определи тавана, който би покривала една такава застраховка, а застрахователите да си вършат работата. Ама ще речете това е нормално в една посткомунистическа държава, за която суфиксът пост е поставен само от куртоазия. Сега в кратце ще изложа идеята си какво е НОРМАЛНО да се планира:

Трябва да се хване бикът за рогата – а именно да се анализират причините довели до реалния но не гласно констатиран фалит на НЗОК.

1.       Причина №1 е великият финансист Дянкофф, похарчил резервът от 2млрд. лв на касата за покупка на дългови книжа (по точно право на отпечатване на такива) В резултат, нормалният механизъм за натрупване на резерв създаден от изтъкнатият наш специалист по обществено здраве проф. Попов в Закона за здравното осигуряване започна да работи против идеята на създаването си. Още първият бюджет след „покупката” свърши на края на септември и се наложи дотиране от държавата, но за съжаление за сметка от следващия неин бюджет. Хем вълкът сит хем агнето цяло… Да, ама не – естествено бюджетът на касата стига само до края на септември следващата година. (порочен кръг, от който няма изход)

2.       Окончателно пациентът (НЗОК като олицетворяващ съвокупния български народ) бе убит отново с популистка кама – беше подписана спогодба за лечение на българи в чужбина и естествено куцо и сакато хукна да се лекува там, където обслужването е по – добро. Схемата, както вече писах, е такава: Като излизате в чужбина задължително си правите здравна застраховка. Там „внезапно” се разболявате, лечението Ви се покрива от застраховката, а частта която е над покритието се представя за осребряване в НЗОК тук. Тази част значително надвишава стойността на лечението която би струвала на касата тук, а касата няма как да си вземе парите обратно от лекувалия се тарикат. И сега тоя същият тарикат иска да продължи да папа народна пара, като легализира лечението си в чужбина чрез „принципа на взаимното подпомагане”, доказал своята неефективност в социалистическия строй. За това си е и поръчал „здравна стратегия”, която е всичко друго но не и здравна, още по – малко пък стратегия.

3.       Та да хванем бика за рогата: Първото увеличение на разходите на застрахователите дойде точно от „зелените карти” - здравна застраховка при пътуване в Европа. Дори издаването им като задължителни към всички ГО не можа да предотврати фалита на Олимпик. Предполагам, че и другите не са в по – добро състояние, тъй като причината е генерализирана максимално за да могат финансовите потоци да са централизирани до безумие, както при социализъма с една единствена причина – че по лесно се смятат и остава време за люлеене на крака и банкети, колкото ти душа сака. Та в името на това люлеене са на път да пожертват цял един макар и деформиран, но все пак работещ модел на здравно осигуряване. Проф. Попов казваше: Помнете само едно – преди да се захванете с каквото и да било трябва да си отговорите на въпроса „Кои са финансовите потоци”. Като си направил популистка дупка в кораба е нужно само да я запушиш, а не да сменяш кораба. Другите идеи за премахване на Рамковия договор и всичко да се определя от министъра на здравеопазването освен корупция нищо друго на могат да създадат. Иван Костов (и преподавател по политикономия, завършил в Москва) казваше: „Искам такъв модел на здравеопазване, който да ме отърве от грижата за докторите”. За това и всички лечебни заведения са частни търговски дружества. При социализма лекарските заплати бяха по думите на проф. Вучкова „резултативно остатъчна величина”. Не разбирам по каква логика министърът на здравеопазването иска за съсредоточи в ръцете си РАЗРЕШЕНИЕТО за управление на целия финансов ресурс, след като максимална разрешената рамка на бюджета на здравеопазване е посочена в Директивата за структуриране на бюджета на страните членки на ЕС в размер 5% от БВП. По този повод винаги съм казвал – НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ПРИЧИНАТА ЗА ХАОСА В БЮДЖЕТА? Тя е само в Закона за държавния бюджет и изискването всичко да се занули в края на календарната година. Французите да не са по- тъпи от нас, че финансово приключват годината в края на февруари? Просто тогава могат да сумират разходите за здравеопазване от държавния и частния сектор (по здравно осигурявани и по платени услуги) За това и махнаха проф. Плочев – от това недомислие. А ние сме свикнали първо да се ограничим от 100млрд. лв. БВП и 5% разходи за здравеопазване щото сме тъпи  и само тома можем лесно да сметнем (и то на ум)

Оставам на специалистите да сглобят сала от подадените от мен сламки. Ще гледам телевизия и ще помагам, ако се наложи.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: olivie
Категория: Хоби
Прочетен: 847604
Постинги: 383
Коментари: 615
Гласове: 1665
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930